Mara

Mara Kazàn vertelt over hoe zij in de wereld van de magie en illusie is beland.

Het is inmiddels al meer dan twintig jaar geleden dat we met Magic Unlimited begonnen. Ik was negen toen ik met mijn beste vriendin op school een spreekbeurt wilde houden over goochelen. De meeste inspiratie haalde we uit het boekje: `Leer goochelen met Hans Kazàn´. Ik wist dat hij en zijn familie een dorp verderop woonden, dus we trokken de stoute schoenen aan, pakten het telefoonboek, namen de telefoon van de haak en draaiden het telefoonnummer.

We waren enigszins teleurgesteld toen we allemaal rare piep geluiden hoorden. Het bleek geen telefoon-… maar een faxnummer! Toen bedacht ik me dat mijn vader in de kelder een fax had staan. In ons netste handschrift schreven we een briefje naar Mijnheer Kazàn en stopten het in de magische faxmachine.

Tot onze blijde verrassing ontvingen we een paar uur later een aardige, getypte fax terug, met extra informatie voor ons project. We haalden een goed cijfer voor onze spreekbeurt mét goocheltrucs en dat is waar mijn fascinatie voor het illusionisme is begonnen.

Een aantal jaren later ontmoette ik Oscar Kazàn op stijldansen. Tijdens de cha cha cha vertelde ik hem over het avontuur met de fax aan zijn vader. Dat maakte blijkbaar indruk, want de volgende dansavond vroeg hij me of ik een keer doorgezaagd wilde worden. Ik zei ja, en Magic Unlimited was geboren!

Vanaf dat moment is het allemaal heel snel gegaan. Ik had nooit verwacht dat we als Oscar, Renzo & Mara de hele wereld over zouden gaan reizen. In onze tienerjaren traden we al op in het Caesars Palace in Las Vegas, we hebben meegewerkt aan honderden televisieshows in vele verschillende landen, we staan regelmatig op het podium in verre landen als China en hebben mogen werken met wereldsterren als David Copperfield en Lionel Ritchie. We hebben kleine Franse `Sala de fêtes´ gezien en verrassend grote en moderne theaters in Kazachstan.

Het publiek is overal weer anders. In China schreeuwen ze OEH en AAH als ze iemand door de lucht zien zweven. De Nederlanders wachten vaak beleefd met klappen totdat de laatste toon van de muziek is gespeeld en in Amerika blijven ze na afloop van de show maar zeggen hoe AMAAAAAZING en FANTAAAASTIC je bent.

Desondanks is het niet altijd even makkelijk. Het reizen is behalve bijzonder, namelijk ook erg zwaar. Bovendien hebben Renzo en ik twee schoolgaande kinderen die meestal niet mee kunnen. Gelukkig heb ik een fantastische schoonmoeder, die heel goed voor ze zorgt als we onderweg zijn. Op die momenten zijn Skype en Whatsapp voor ons de uitvindingen van de eeuw! Toch prijzen we onszelf zeer gelukkig; We krijgen de kans om plaatsen te zien waar we anders nooit zouden komen. Vorig jaar waren we voor het eerst in het Midden-Oosten!

Mara Kazàn